Hva er Ciona?
Under havoverflaten skjuler det seg en fantastisk ressurs, kalt Ciona. Å benytte Ciona som næringsmiddel bidrar til flere av FNs bærekraftsmål.
Framtidens råvare. Nordisk og naturlig.
Ciona vokser naturlig langs norske- og svenskekysten. Det er et filtrerende dyr som fanger sin egen mat, og trenger derfor ingen fôring. Vi trenger heller ikke å tilføre noe annet for at Ciona skal trives og vokse av seg selv i våre oppdrettsanlegg. Etter rundt tre måneder i sjøen, er de klare til høsting.
For å vokse, er Ciona avhengig av å filtrere opp næring fra havet. I områder med mye næring, kan Ciona-oppdrett bidra til å fremme biologisk mangfold og skape sunnere marine økosystemer. Det er også en stor fordel at vi ikke trenger å bruke landareal for å kultivere Ciona. Det er knapt noe dyrkbar mark igjen, og derfor er vi nødt til å hente mye mer mat fra havet fremover. Ciona-oppdrett er svært arealeffektivt, og på én kvadratmeter havoverflate kan vi høste hele 82 kg Ciona.
Alle disse faktorene gjør at Ciona har et svært lavt klimaavtrykk* for en råvare som kan brukes i matproduksjon.
* 0,22 kg CO2-eq/kg for Purply (Norsus, 2024). Se liste over flere råvarer og matvarer hos Framtiden.no.
Hvor vokser Ciona?
Vokser naturlig langs kystlinjen vår.
Ciona har «alltid» vokst naturlig i Norge og Sverige. Pronofa har etablert produksjonsanlegg i Stenungsund (SE) og Hustadvika (NO) på Nordmøre, med flere tilhørende sjøanlegg for kultivering og høsting av råvaren i nærheten.