Hva er Ciona?

Under havoverflaten skjuler det seg en fantastisk ressurs, kalt Ciona. En ny kilde til mat som gir et ekstremt lavt klimaavtrykk!

Framtidens råvare. Nordisk og naturlig.

Ciona vokser naturlig langs norske- og svenskekysten. Det er et filtrerende dyr som fanger sin egen mat, og trenger derfor ingen fôring. Vi trenger heller ikke å tilføre noe annet for at Ciona skal trives og vokse av seg selv i våre oppdrettsanlegg. Etter rundt tre måneder i sjøen, er de klare til høsting.

For å vokse, er Ciona avhengig av å filtrere opp næring fra havet. I områder med mye næring, kan Ciona-oppdrett bidra til å fremme biologisk mangfold og skape sunnere marine økosystemer. Det er også en stor fordel at vi ikke trenger å bruke landareal for å kultivere Ciona. Det er knapt noe dyrkbar mark igjen, og derfor er vi nødt til å hente mye mer mat fra havet fremover.

Alle disse faktorene gjør at Ciona har et ekstremt lavt klimaavtrykk* for en råvare som kan brukes i matproduksjon.

* 0,22 kg CO2-eq/kg for Purply (Norsus, 2024). Se liste over flere råvarer og matvarer hos Framtiden.no.

Hvor vokser Ciona?

Vokser naturlig langs kystlinjen vår.

Ciona har «alltid» vokst naturlig i Norge og Sverige. Pronofa har etablert produksjonsanlegg i Stenungsund (SE) og Hustadvika (NO) på Nordmøre, med flere tilhørende sjøanlegg for kultivering og høsting av råvaren i nærheten.